Coq au vin (lila kyckling i lila sås)


Carro och hjälptes åt med maten. Så trevligt man kan ha en fredags kväll bara genom att laga mat ihop.


Recept till 4 personer

Kyckling 1 stor färsk eller samma mängd i styckade kyckling (Vi hade ca 800g styckad och de hade räckt till 4 p)
1/2 citron
Salt & peppar
Olja till stekning
50 g bacon
Ca 5 dl rött vin
2 msk kycklingfond el 1 hönsbuljongtäring
1 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
Några kvistar timjan (vi tog torkade, ville inte lägga pengar på hel kruka)
1 lagerblad
4 schalotternlökar
100g färska champinjoner (jag tog skogs och lite extra)

Beredning: Stycka kycklingen och gnid in den med citron och salta och peppra. Hetta upp oljan och bryn bitarna runtom. Lägg över i en gryta. Bryn bacon och lägga i grytan tillsammans med vin, fond, tomatpure, vitlök, timjan och lagerblad. Låt puttra i 20 min under lock. 

Skala löken, kvarat den och svampen. Fräs detta och lägg ner i grytan. Låt småputtra ytterligare 20 min. Red ev av såsen med 1-2 tsk maizena utblandat i lite vatten. 

Till detta hade vi potatismos och de överblivna stekta baconet.  



Vi gjorde även vitlöksbröd med rosmarinsalt. Väldigt gott att ha till och lite före maten.



Det här är efterrätten innan den åkte in i ugnen. Rabarberpaj med smulpaj med ägg i och smöret ovanpå.


Smarrigt! Kaffe och vaniljvisp till smakade utmärkt. Jag ville ta mer men fick bara ner 2 portioner.

HAVÄNG

Lev livet varje minut

RSS 2.0